Sunday, October 31, 2010

Note ~8 neoplasia dr sanda

 Salam my brothers n sisters
The latest note of neoplasia by dr sanda

please click above link to view n donwnload. 
Also available in "NOTES PATHOLOGY" folder at our class desktop.

p.s : 4 additional slides include carcinogenesis

Goodluck! "gomo rx8 gomo..".bak kata husna.hehe

-syikin sapuan n hudaidris-

milik kita semua...




PENGHALANG
Jika kita bukan PESIMISTIK. Maka tidak sesekali kita memandang sesuatu hanya pada sudut Negatifnya. Cuma kekadang ‘mengeluh’ di saat diri diuji dengan mehnah maha dahsyat. Kita hanya insan biasa, namun tak selamanya kita terbiasa dengannya, hingga kita digelar insan ‘luar biasa’ yang terbiasa dengan perkara biasa(ujian sama yang berakhir dengan kekalahan).


Ya, sepatutnya kita menilainya sebagai tanda ‘Cinta’ Maha Pengasih pada hambanya ‘Yang Terpilih’. Saat diri hampir berputus asa; diri begitu sensitif dan mudah hilang kepercayaan. Mungkinkah juga pada Sang Pencipta??. Ujian tidak lah seberapa. Namun keluhan dan cacian bukan kepalang,akibat diri terbiasa ‘manja’. Manja dengan kelebihan Nikmat tanpa Syukur; bila Penjara bertukar Syurga . Juga bila Virus ‘Cintakan Dunia’ bersatu dengan roh dan hati. Mangeluh dan mencaci? Pada siapa? Yang Menguasai Takdir atau diri sendiri yang gagal mentadbir?




TEMPAT MU DISINI

Usah di ucapkan kata-kata putus asa. Usah dicaci akan kelemahan diri. Usah ditangisi kekalahan yang lampau. Makin kuat kita meratapi kesedihan lalu, makin kuat ia menghalang kita. Sebagai halangan pada Kejayaan kini dan selamanya.

Takkan lagi kita ucapkan:

“I want to go far2 away….aku give up!!!!”


Ucapan sedemikian dilafazkan berkali-kali tika kita dikuasai dua Entiti Berpuaka; ‘Kekecewaan’ dan ‘Kebimbangan’.


Kekecewaan melanda bilamana Matlamat jauh tersasar dari jangkaan kita. Atau impian tidak kesampaian. Juga usaha selama ini disia-siakan dengan kegagalan sebagai natijah. Kebimbangan ‘overdose’ memainkan peranan disaat tiada kebergantungan harap pada Yang Memberi. Yang ada hanya pengharapan sesame makhluk yang rapuh sama sekali.


Mahu kemana lagi?. Usah dibimbang suatu hari nanti kita akan dibawa pergi sebagai pengakhiran juga permulaan yang kekal selamanya. Soalnya kini kita masih disini dan mahu melarikan diri daripada apa dan siapa?. Insan yang mana yang bebas daripda ujian?.


Sekarang berhenti berkhayalan, disini tiada ‘Time Machine’ yang boleh membawa kita ke zaman lampau. Yang berkemungkinan dapat memperbaiki kesilapan lalu. Berkesempatan memanfaat kan ruang waktu yang disia-siakan dulu. Atau masih berfantasi mahu mahu menjadi ‘bayi’ yang bebas daripada ujian menghimpit. Jika begitu kita telah mengsia-siakan ruang dan peluang yang berbaki. Jadi, sekarang manfaatkanlah waktu yang ada.



Sahabat-sahabat,


Tanpa sedar dan tanpa sengaja, berapa kalikah Kalimah, “Aku mahu segera BEREHAT” terpacul dari mulut kita? Atau paling tidak pun terdetik dihati kita?. Kalimah yang terbit akibat trauma dan fobia dengan taklifan(amanah) yang betimbun-timbun. Ujian dalam perjuangan itu memang teramat PENAT. Tidak dapat dinafikan. Namun ia akan menjadi NIKMAT bilamana perjuangan dimulai dan diakhiri pula dengan IKHLAS padaNYA semata-mata. Hanya mengharapkan REDHA dan PERHATIAN dariNYA. Bukannya kata-kata pujian dan dipuja sesame hamba.


Tidak malukah kita sebagai sebaik-baik Umat yang disebut didalam Al-quran. Tapi ‘self-performance’ jauh sekali tersasar dari ‘Content’ dan ‘Context’ Kalam tersebut?. Dan dengan penuh ragu-ragu kita ‘mengiyakan’ dalam nafi. Mengiyakan dengan bicara lisan. Menafikan dengan hati yang terkunci kemas. Terkunci daripada Kebenaran.


Ayuh, sudah hentikan semuanya. Masih belum terlambat untuk mulakan semula. Melakar KEJAYAAN yang sememangnya MILIK KITA SEMUA.


“Yup. I’m here. My ‘Amanah’ is here. But my ‘Goal’ is there”

“Never give up till the end. Smile”

Friday, October 29, 2010

Latest: The new one of biotech Softcopy (Regulating the Use of BioTech)

Assalamualaikum wbt

Here, the softcopy of the latest biotech lecture note. We just call Dr Taher and asked him to upload the new one which he used to taugh us in LH. Sorry for the inconvenience.

Please click here for downloading.


Again, we seek your forgiveness for any inconvenience and technical problem.
Good luck and all the best for the next paper. May Allah bless us.

Jzkk.


Bureau of Academix Rx8

Lecture Note Biotech Dr taher



salam. try2 test.. sila klik link kt atas untuk view dan dload. syukran.

smg sume jawab ng excel besok..

OSPE BIOTEK

-Ada 5 station
-5 rest station
-Setiap 1 station daripada setiap 1 lab
-Electrophoresis, dna pcr, extraction asing
- maybe ade gambarajah
total= 35 markah

* Selamat Berjaya

Result n carry mark BMC


Salam. Ni carry mark quiz je. Total quiz ni 20. Markah lab report x dapat lg.


wishes...

Special for:

Ummu Zahidah
Bukhari Ismail
Munawwarah
Aidil
Anis
Masturah

to be..
Faiqa
Marhabsyah
Nurulhuda
Jannah


SELAMAT HARI LAHIR !!!

Let's try to create another pathway in celebrating birthday. we're Muslim. A Muslim is different with other people(diff. religion). please don't make this special day spoil our precious IMAN...best wish to all !!!

Masa Mudamu, kemana engkau habiskan......?

"Kaki anak Adam di hadapan Allah, tidak akan bergerak hingga ditanya tentang 5 perkara;
1. Tentang umurnya, kemana kau habiskan.
2. Tentang masa mudamu, kemana engkau habiskan.
3 & 4. Tentang hartamu, dari mana engkau peroleh dan kemanakah engkau habiskan.
5. Tentang ilmumu, sejauh mana engkau amalkan. (HR: At-Tarmidzi)

*sorry from welfare bureau (no card & present)...

Tuesday, October 26, 2010

Result Biotech Quiz 3 (MCQ)

Result Biotechnology dah keluar.
:) 

<klik pada gambar untuk tumbesaran gambar yang sehat>





 sumber: http://cube.elearn.iiu.edu.my/educare/

Slide Drug Discovery


















Pss, aku rasa pantun last ni yang masuk exam besok..Lalalalalla~

Perubahan jadual Exam Basic Medicinal Chemistry (BMC)

Assalamualaikum wbt

perhatian!

terdapat sedikit Perubahan pada Jadual Exam BMC

Exam BMC(essay) telah dipercepatkan dari 11/11/10 kepada 1/11/10 (9.00 a.m)

rayuan telah dibuat dan tidak diperkenankan.

please take note.

sekian terima kasih.

Sunday, October 24, 2010

Petua Menjadi Pelajar Cemerlang Menurut Al-Quran

Inginkan petua-petua untuk menjadi pelajar cemerlang walau di mana sahaja kita berada? Apa kata kita renungkan kembali beberapa petua atau tips kejayaan yang telah Allah SWT titipkan di permulaan surah Al-Mu'minun, surah yang ke-23 di dalam lembaran Al-Quran.


BismillahirRahmanirRahim
BismillahirRahmanirRahim
Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani

[1] Sesungguhnya berjayalah orang-orang yang beriman,
[2Iaitu mereka yang khusyuk dalam sembahyangnya;
[3Dan mereka yang menjauhkan diri dari perbuatan dan perkataan yang sia-sia;
[4Dan mereka yang berusaha membersihkan hartanya (dengan menunaikan zakat harta itu);
[5Dan mereka yang menjaga kehormatannya, -
[6Kecuali kepada isterinya atau hamba sahayanya maka sesungguhnya mereka tidak tercela:
[7Kemudian, sesiapa yang mengingini selain dari yang demikian, maka merekalah orang-orang yang  melampaui batas;
[8Dan mereka yang menjaga amanah dan janjinya;
[9Dan mereka yang tetap memelihara sembahyangnya;
[10Mereka itulah orang-orang yang berhak mewarisi -
[11Yang akan mewarisi Syurga Firdaus; mereka kekal di dalamnya
.
~ renung-renungkan....dan selamat beramal... =)

Majlis Solat Hajat IPHA

Saturday, October 23, 2010

sem dah nak abes..duit kelas bila mahu settle daa...

Assalamualaikum wbt


pada adik-kakak-abang Rx8 sekalian..hanya nak menyampaikan pesan  dari cik bendahari kita yang comel;
cik Ckien( Asyikin Sudin)
kepada sisters yang masih belum menjelaskan duit kelas harap dapat berbuat demikian secepat mungkin

yuran brothers semua dah settle..tapi sisters ramai lagi yang belum

yuran-yuran tersebut adalah
  1. duit kelas
  2. duit i-mag
  3. duit iftar
bayaran boleh dibuat pada cik Ckien di T6 bilik3.4
sekian..terima kasih...
:)

Charity Visit

salam

kt bawah ni grouping masa kat rumah ehsan.

group 1: wad 1
group2: wad 2
group3: wad 3
group4: wad 4




wad disusun mengiku jantina, maka group pun susun ikut jantina jugak. :P

silalah tengok ye korg kt group mane.
sekian tq.

S.F.S survey



Salam my brothers and sisters

Please do not forget to filled up the S. F. S (Stuent Feedback  Survey)

Please click http://cube.elearn.iiu.edu.my/sfs/

to fill in the survey unless u don't want to get your exam result .

Do spread to everyone !!!


nurulh,

hamba Allah.

1, 2, 3..... Kejuuuuuu....

Assalamualaikum wbt.

Some of the photos that have been taken in softcopy form. You may click at the photos below to save 'em as images on your desktop.
















Good Luck for Final Exam!

JZKK!

Quotation for today,

"You are born to RULE. However, to make it true, you have to STUDY, STUDY and STUDY HONESTLY without HARMING anyone in your entire prosperous life. ALL THE BEST!" - Dr Qamar U Ahmed

Friday, October 22, 2010

Warkah Dari DnT




Sempena final exam ini, ajk DnT mengucapkan selamat bermujahadah dan selamat menstudykan diri anda.
Pastikan doa dan munajat mengiringi langkahan(kanan) kaki kita ke dewan peperiksaan. Doakan supaya kita semua lulus cemerlang gemilang terbilang.

Gunakan peluang ini untuk mendekatkan diri kepada Pencipta kita. Bila dah letih study tu, rilek la kejap dengan membaca warkah cintaNya barang sepipi dua. Di waktu malam pula,kendurkan urat2(bukan aurat) yang tegang sewaktu study dengan tahajud cinta, disamping melancar dan menambahkan peredaran darah ke otak yang kehabisan oksigen dek Pharmacology dan radiasi daripada Nuclear Pharmasi.

Dan, elakkan daripada hinggapan bacteria dan patogen daripada Pathology dengan Imunisasi daripada cecair steril WUDHU'.(perlindungan berkesan terhasil daripada berwudhu' setiap kali sesi study bermula)

Kenal pasti PHARMACOPHORE dan kumpulan SAR anda dan belajarlah bersama-sama. Kurangkan aktiviti  yang mengurangkan LIPOPHILICITY ilmu ke dalam minda kita.BBB tak akan membenarkannya berlaku.

Makanan pun kena jaga juga yek.

Erk, dah call mak ayah belom?

Jadual Exam Latest..

Ni jadual baru exam yang baru di tampal pada board kelas kita..

Ni je yang mampu dikongsi, sorry for the inconvenience --utk gambar yang tak berapa jelas ni + ada sedikit hiasan jari..hehe-- harapnya dapat membantu..







selamat study untuk semua!!

Semoga Allah memberkati ilmu dan segala usaha kita..


chaiyok!!chaiyok!!
~maan najah fil imtihan~
~faiza azamta fatawakkal a'lallah..~
(^_~)

lagi update Charity Visit

salam

Tentatif Charity Visit Rx8

8.00 pagi: bertolak dari UIA

9.30 pagi: tiba Rumah Ehsan
sesi taklimat dari Rumah Ehsan

10.00 pagi: aktiviti 1 - beramah mesra dengan warga rumah ehsan

12.00 t/hari: aktiviti 2- membantu warga rumah ehsan tok makan tengahari

12.30 t/hari: Rx8 makan tengahari

1.00 petang: majlis penutup & penyampaian cenderamata

1.30 petang: bertolak dari rumah ehsan menuju ke masjid terdekat
solat zohor
bertolak ke Taman Rekreasi

2.30 petang: tiba di Taman Rekreasi
Sukaneka

4.30 petang: solat asar

5.00 petang: aktiviti bebas

5.45 petang: mula berkemas & bersiap nk balik

6.00 petang: bertolak ke UIA


* aktiviti 1 & 2 : nnt akn dibhagikan kpd 4 group, mengikut wad kt rumah ehsan. senarai group akn diberikan kemudian. sila berjalan ikut group sepanjang aktiviti berlangsung. tq :)

*kpd sesiapa yg rase nk main kayak, paddle boat or apa2 aktiviti berkaitan air masa aktiviti bebas, digalakkan bawak baju spare. klo xnk bawak pon xpe. juz 4 precaution jer.

any Q, bley tinggalkn komen.

Selamat Study~

pengumuman pengumuman!

Bismillahi  wAlhamdulillah bi  barakatiLlah...

Bersyukur ke hadrat Allah dengan keberkatan hari Jumaat ni, Allah permudahkan urusan charity visit ni.

1. Surat confirmation dari Jabatan kebajikan masyarakat dah diperoleh. Alhamdulillah.
2. IPhA biro welfare telah berbesar hati menyumbangkan sedikit sumbangan kepada charity visit ni. Jadi, secara rasmi nya kita ber"charity visit" ni mewakili IPhA. Jadi kepada peserta-peserta visit, kita akan jadi anak-anak buah IPhA yang caring, loving, budiman, dan baik hati untuk warga rumah ehsan nanti insya-Allah.
3. Mohon doa sume agar semua proses approval berjalan lancar.
4. Kepada sesiapa yang berminat untuk join, sila update nama anda pada Kak Fatin Bariah, sebagai S/U program.
5. Perhatian! Untuk semua sahabat, mohon idea @ brainstorming tentang :
                            - approach kepada warga rumah ehsan
                            - apa yang ingin dikongsi (crite ape, elemen kerohanian ape, dsb..)

~ yang ni please take note. Sebab sister(nurse) kat sana ada berpesan,
 Pastikan kalau kamu datang, betul-betul bagi kesan kat mereka dan diri kamu gak. Kami tak nak kamu datang ni saje-saje, sebab ramai sangat doh yang lawat sini pulang macmtu aje. Bukan sekadar nak tlg-tlg, tp yang penting ape2 input tu, dapat bagi kesan kat mereka ngan kesan kat kamu jugak..

Ayat sister nurse ni, buat aku verfikir berkali-kali. Mungkin apa yang dia nak bagitahu, melawatlah dengan serius. Means, visit kite ni bukan main-main. Tak dinafikan yang kita mahu berseronok selepas exam (kan?), tapi pls hold the feeling sampai kat tasik puteri tu, sebab biar betul-betul kita bercharity visit ni bagi kesan kat diorang as well as pengalaman manis buat kita. Semoga diorang (warga rumah ehsan) pun iAllah akan terasa lebih disayangi dan lebih bersemangat utk teruskan hidup, dan kita pun boleh dapat experience berguna how to deal with elderly and those who are sick. Sangat-sangat berguna dalam patient counselling. :) It's serious matters, and it's a charity. Kita betulkan niat memolek, moga Allah berkati. insyaAllah.

6. Kepada komiti yang terlibat, selamat meneliti dan meneruskan gerak kerja sampai habis. Tapi tolong pastikan jangan sampai ganggu study..(ni pesanan encik batch leader). Rasanya banyak dah kerja dah siap, kan? Yang sikit-sikit tu lunaskan pelan2 ek. Terima kasih banyak atas kerjasama semua, semoga Allah mengganjari kamu semua dgn sebaik-baik ganjaran.

Mohon doa semua agar berjalan lancar. Happy struggling everyone. All the best in final exam.



p.s : mohon feedback semua untuk point no 5 di kotak komen ok.  Terima kasih =)


Our program, our responsibility.
All for one , one for all :D



hudaidris
221010.

Wednesday, October 20, 2010

QUIZ 3 -PATHOLOGY




QUIZ 3
PHM 2122
GENERAL PATHOLOGY

DATE: 21/10/2010
TIME: 10.00-10.30 AM

GOOD LUCK EVERYONE!!
BITAUFIQ WANNAJAH..
 


CHAPTER TO BE COVERED
  • HAEMODYNAMIC DISORDERS
  • EMBOLISM & INFARCTION
  • SHOCK
  • GENETIC DISEASE
  • PEDIATRIC DISEASE

Tuesday, October 19, 2010

IPhA's general bureaus meeting...TONITE !!

to all Rx8's members.....tonite, the first IPhA's general bureaus meeting will be held at the respected venues at 8pm...hope that all of us will come and contribute our efforts for our own benefits....without u,IPhA is nothing...

walaupun kita ada kuiz immunology esok,hope kita dapat luangkan masa dalam sejam setengah je..kalau kita punctual..utk hadir pada meeting nie...support our friends.....=)

venues:
sport n rec-LH 1
welfare-LH2
pub n info-LH3
I-corp, PR, DnT, Edu n Prof- musolla KOP

time: 8pm
date; 19th october 2010

your cooperation is highly appreciated.....=)

Monday, October 18, 2010

manusia,malaikat dan syaitan...=)


salam...kepada adik beradik ku rx8 yg disayangi selalu......tengah study kuiz ke??hehe....terfikir nak letak post nie...sambil-sambil study kan..bolehla baca post nie dan relatekan dgn kehidupan kita..as a muslim..as a student...as a servant of Allah.....=)


Manusia - Eh, dah subuh dah?
Malaikat - bangunlah wahai anak Adam, tunaikan
solat subuh...
Syaitan - Alahhhhhh, kejaplah, ngantuk ini...
kejap lagi ye..



Manusia - Nak makan, laparlah
Malaikat - Wahai Anak Adam, mulakanlah dengan
Bismillah...
Syaitan - Ahh, tak payahla... dah lapar ini !!



Manusia - Hari ni nak pakai apa ye?
Malaikat - Wahai anak Adam, pakailah pakaian yang
menutup aurat..
Syaitan - Ehh, panaslah, lagipun tak ada style
langsung!



Manusia - Alamak, dah lewat!
Malaikat - Bersegeralah wahai anak Adam, nanti
terlewat untuk ke kuliah
Syaitan - Nak cepat-cepat buat apa? Lambat
lagi... baru pukul 8.30am...



Manusia - Azan sudah kedengaran...
Malaikat - Wahai anak Adam, bersegeralah
menunaikan kewajipan
Syaitan - Baru pukul berapa... . rilex lah..



Manusia - Eh, eh... .tak boleh tengok ini,
berdosa...
Malaikat - Wahai anak Adam, alihkanlah
pandanganmu, sesungguhnya Allah Maha Melihat
Syaitan - Perggghh... best tu... . rugi ooo kalau tak
tengok..



Manusia - Saudaraku sedang melakukan dosa
Malaikat - Wahai anak Adam, cegahla ia..
Syaitan - Apa kau sibuk? Jangan jaga tepi kain
orang. .



Manusia - Elok kalau akuu sampaikan nasihat ini
kepada orang lain
Malaikat - Wahai anak Adam, nasihat-
menasihatilah sesama kamu..
Syaitan - Sendiri pikirlah, semua dah besar, buat
apa sesusah.



Manusia - aku telah berdosa..
Malaikat - Wahai anak Adam, kamu telah berdosa,
tinggalkanlah dosa itu dan bertaubatlah,
sesungguhnya Allah Maha Pengampun..
Syaitan - Tangguhlah dulu, lain kali boleh
bertaubat (kalau sempat)..



Manusia - Kalau pergi, mesti seronok!
Malaikat - Wahai anak Adam, kakimu ingin
melangkah ke jalan yang dimurkai Allah,
berpalinglah dari jalan itu ..
Syaitan - Jangan bimbang, tak ada sesiapa yang
tahu...



Malaikat - Wahai anak Adam, taatilah Allah dan
RasulNYA, kebahagiaan di dunia dan akhirat
untukmu.
Syaitan - Hey anak Adam, ikutilah aku,
kebahagiaan di dunia (sahaja) dan kebahagiaan di
akhirat (jangan mimpilah!) untukmu...

Sunday, October 17, 2010

Charity Visit RX8 2010 -edited

Charity Visit RX8 2010

Pm : As-Syafiq
Apm : Hudaidris
Su : Fatin Bari'ah
Bendahari : Amir
Program Coordinator
Hcom : Fathullah
Asst Hcom : Khalida

Aktiviti 1
Hcom : Fawwaz
Asst Hcom : Adani

Aktiviti 2
Hcom: Rostam
Asst Hcom : Elina

Rekreasi & Permainan
Hcom : Nur 'Izzat
Asst Hcom : Nurliyana

PR
Nani



Wallahu'alam.


Strengthening Ukhuwwah,
Observing Barakah.
Gagasan kasih sayang membina personaliti kendiri...




hudaidris,

17102010

Pre Visit Rumah Ehsan + Tasik


PRE-VISIT RUMAH EHSAN +TASIK BANDAR ALMUKTAFI BILLAH SHAH..
indah tempat secanggih nama :)

Pusat Rekreasi Tasik Puteri



AIR TERJUN



air hijau, verynice. jangan main2, dalam ni air dia... ada org siap wat aksi superman tadi.




air terjun.. pekena ngaji quran sini mesti masyuk.. :)



pandangan atas. so cool !!!


Dinding biru tu tempat salin baju...
"fuh, lega ada tmpt salin baju.. " kata sorang ahli rombongan. hehe


TASIK

Ni jeti dia..



Side kanan jeti..


Ade paddlebot,kaya, n boat. Unit rec, nanti organized competition,bleh?


pandangan tengah. tasik ni super duper cool. Cantik Subhanallah :D

Side depan gak, sebelah tempat bot tadi.
Tak sangka ada tempat cantik macamni tengah2 kebun kelapa sawit xD

ni signboard dia.....

Side lain. Korang nampak x jambatan tu?
Akhirnya, masuk gak jambatan dalam pic ni. Heh ^^



Ni nama dia refleksologi...


ni pulak tempat stretching...


Pemandangan sebelum balik. Hujung sane ade padang golf kot.

Rumah Ehsan

Ni bukti yang rumah ni da reserve utk kite.
Jd kawan2 yg fikir 2 x nak join tu, saya harap jom la join n meriahkan lagi program kite ni.
Ni program kita n untuk kita


Strengthening Ukhuwwah,
Observing Barakah.
Gagasan kasih sayang membina personaliti kendiri...



hudaidris,

17102010