Sunday, November 4, 2012

Life as final year students

Bismillahirrahmanirrahim.

Alhamdulillah, terasa masa berlalu sangat pantas dan rasa berhabuk sudah blog ni tak tersentuh. Lama sudah tak ter'update'. Kadang-kadang kita sendiri terlepas pandang..[maaf buat semua.asif jiddan.so, sorry.]..

Sebelum ni rasanya semua orang 'tenggelam' dalam kesibukan menyiapkan reports, assignments etc..
I think now we have more relax time..walaupun ada quiz minggu depan.. :p cool n relax..
So, now its time to summarize all things that's happening along this journey... as final year students especially..:D

#1st story

Awal-awal sem semua rilex2 je no quizzes, no reports at all.. kelas saja yang banyaknya. Dalam hati ingatkan year 4 ni kurang kelas.. Oh rupanya tak pun..

#2nd story

Hospital Attachment. I think bila masuk 4th year maybe most of us berdebar bila mula-mula nak pergi hospital attachment. Yelah bila dah takde tagging2 ni, everything we should do it,  from A to Z.. Clinical Pharmacy plus Pharmacotherpeutics or PT..and NO SENIOR lagi dah, because we're the senior..kalau yang rilex tak berdebar tu memang tabik spring la..becoz first time as fourth year pergi hospital maybe masih blur-blur lagi nak buat PT.. dan semua sibuk-sibuk bahagi kerja, "kau buat ni, aku buat tu..".. supaya semuanya berjalan lancar dan dapat salin everything faster..

**blurr
I think it was quite surprising for those groups yang pergi HTAA untuk 1st attachment which is group A. & I'm one of them in group A. Unfortunately, the hospital attachment was cancelled because all the pharmacists in HTAA were not informed yet and they could not arrange on the spot for us to clerk the patients.

Madam Hadijah said, "Catat sejarah, first time hospital attachment kena batal macam ni" I think this is not exactly the sentence she said. tapi lebih kurang macam ni lah ayat dia. Tak tahu lah perasaan waktu tu nak lega sebab takde attachment ke atau rasa bengang sebab menunggu (*sigh)..

Untuk 1st attachment semua group dapat 1 kes,but I heard there was one or few groups who got 2 cases in Kemaman. (Yeke? tak pasti pula) dan 2nd attachment group yang ke Temerloh saja yang dapat 2 kes. HTAA masih dapat 1 kes, Kemaman pun if I'm not mistaken. (betulkan kalau tak betul.feel free to leave ur comment below)

#3rd story

Home Medication Review (HMR). Several groups dah pergi ke rumah patients. Rasanya most groups dapat patients yang peramah dan siap jamu dengan macam-macam makanan lagi tu (jeles ni) & ada jugak tu yang dapat pakcik bagi ceramah agama.(hehe). baguss pakcik tu.

 Alhamdulillah takde lagi yang makcik pakcik dah taknak terima kedatangan students after 1st meeting. Hopefully it won't happen. Apa yang penting bila pergi rumah patients just jaga adab dan cara bercakap pun perlu berhemah. Silap cakap next time dia tutup pintu teruih tak bagi datang. (Ops.bukan takutkan.but it had happenned before this). Utk mereka yang baru 1st time nak call patients, kadang-kadang ada patients yang takut utk terima pmacist datang sebab pakcik makcik ni ingat kita nak treat macam doktor, nak cucuk ke apa. So, tukar cara kita bercakap, beritahu yang kita nak belajar pasal ubat not to do something to them.
"Hari tu kan dah cucuk kat hospital, awak nak dtg buat pe, makcik taknak cucuk2 ni,"
*_*"habislah, macam mana nak check BG ni."

#4th Story

QA Audit. Rasanya baru 1 group yang dah mulakan audit kat retail pharmacy, which is my own group, group 14. Kami buat kat Guardian Megamall and everything run smoothly.(erkk.maybe). Everything has been explained clearly by the pharmacist, tapi masa mula-mula siap ada sesi soal jawab pasal Poison B, Posion C, apa contoh nama-nama ubat ni..apa contoh mucolytic agent, how it act..boleh tak mucolytic agent given with expectorant..(rasa berpasir je lidah nak jawab.errkk.) so, my advice, prepare la sikit2 utk siapa2 yang buat kat retail tu ye..jangan lupa bawa Mims. :D
Best juga buat kat Guardian ni, diorang sangat beretika dan follow all the rules compared to farmasi biasa.

#5th Story..
will be continued later.. tunggu dan lihat apa cerita lepas ni... XD


No comments: